Οι 4 παίκτες

Οι 4 παίκτες που έχουν κάνει quadruple‑double στην ιστορία του NBA



Το quadruple double είναι κάτι που γίνεται σπάνια. Απόδειξη ότι από το 1973, από τότε δηλαδή που άρχισαν να μετρούν τα στατιστικά, μόνο 4 παίκτες έχουν καταφέρει να το κάνουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA. Πολλοί ήταν αυτοί που έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν πέρσι, όταν ο Draymond Green τον Golden State Warriors έκανε triple double στο αγώνα εναντίον των Memphis Grizzles (η ομάδα του κέρδισε με 122-107), χωρίς να πετύχει 10 πόντους, φτάνοντας τα 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κλεψίματα. Όμως στην πιο «εύκολη» κατηγορία στους πόντους δεν τα κατάφερε, πετυχαίνοντας μόλις 4. Βέβαια έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που πετυχαίνει triple double χωρίς τους πόντους. Κάτι είναι και αυτό.
Για όσους δεν ξέρουν, το quadrouple double σημαίνει ότι ένας παίκτης καταφέρνει να έχει διψήφιο αριθμό σε τέσσερις βασικές στατιστικές κατηγορίες. Σε 45 χρόνια λοιπόν, ίσως νωρίτερα να έγινε κι άλλες φορές, αυτό έχει γίνει μόλις 5 φορές. Από τέσσερις όμως παίκτες. Και η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 1994.
Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1974, όταν ο σέντερ των San Francisco Warriors (σήμερα Golden State) σε ένα παιχνίδι απέναντι στους Atlanta Hawks, πέτυχε 22 πόντους, πήρε 14 ριμπάουντ, είχε 13 ασίστ και 12 κοψίματα. Ήταν το πρώτο (καταγεγραμμένο) quadruple double στην ιστορία του NBA.
Πέρασαν 12 χρόνια για να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Ο παίκτης των san Antonio Spurs Alvin Robertson, απέναντι στους Phoenix Suns κατάφερε να πετύχει 20πόντους, πήρε 11 ριμπάουντ, είχε 10 ασίστ και 10 κλεψίματα, στις 18 Φεβρουαρίου του 1986.
Ο «Hakeem the dream», ο άνθρωπος που ήταν η πρώτη επιλογή στο draft την ίδια σεζόν που ο Michael Jordan επιλέχθηκε στο no.3, είναι ο μοναδικός παίκτης που κατάφερε να κάνει quadruple double 2 φορές και μάλιστα μέσα σε έναν μήνα.
Το πρώτο ήταν στις 3 Μαρτίου του 1990 απέναντι στους Golden State Warriors, όπου πέτυχε 29 πόντους, πήρε 18 ριμπάουντ, είχε 10 ασίστ και 11 κοψίματα. Στις 29 του ίδιου μήνα, το θύμα του αυτή την φορά ήταν οι Milwaukee Bucks. Σε εκείνον τον αγώνα, ο Hakeem πέτυχε 18 πόντους, πήρε 16 ριμπάουντ, έδωσε 10 ασίστ και είχε 11 κοψίματα. Ακόμα και σήμερα, είναι ο μοναδικός παίκτης που κατάφερε να έχει περισσότερα από 200 κοψίματα και άλλα τόσα κλεψίματα μέσα σε μια σεζόν.
Ο παίκτης που τα έκανε όλα για τους San Antonio Spurs και τους χάρισε το πρώτο τους πρωτάθλημα, ο «Ναύαρχος» David Robinson, θα ήταν κρίμα να λείπει από μια τέτοια λίστα. Και στις 17 Φεβρουαρίου του 1994, κατάφερε να μπει σε αυτό το πολύ μικρό club παικτών που έχουν quadruple double. Απέναντι στους Detroit Pistons σημείωσε 34 πόντους, πήρε 10 ριμπάουντ, έδωσε 10 ασίστ και είχε ακόμα 10 κοψίματα.
Έχουμε λοιπόν να δούμε quadruple double 24 χρόνια. Λέτε να δούμε κάποιο σύντομα; Υπάρχουν πάντως οι παίκτες για να το καταφέρουν. Αυτό είναι σίγουρο.